Türkiye otomobil piyasasını son gelişmelerin ışığında EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin cumhuriyet.com.tr’de değerlendirdi. Şahin otomotive dair son gelişmeleri paylaşırken Çin‘den gelen araçlara vergi muafiyeti ve henüz tasarı biletiğindeki hibrit araç düzenlemesini yorumladı. Haksız rekabete dikkat çeken uzman isim bu gelişmelerin Togg‘u nasıl etkileyeceğini de açıkladı.
Sıfır otomobil fiyatları ve bu fiyatlar içinde elektrikliye geçişi değerlendirirseniz şu an nasıl bir tablo ile karşı karşıyayız?
”Elektrikli araçlarla diğer araçlar arasındaki fark aslına bakarsanız vatandaşın sırtındaki en büyük külfet, Özel tüketim vergisi (ÖTV).
Şöyle ki, Türkiye’de otomobiller değil aslına bakarsanız vergiler pahalı.
Çünkü 100 liralık otomobil için ortalama vergi 116 lira bunun yüzde 80’i ÖTV kalan kısmı ise KDV ve dünyada eşi benzeri olmaz bir şekilde verginin vergisini ödüyoruz. Özel tüketim vergisini ödüyoruz. Yetmiyor, özel tüketim vergisinin de KDV’sini ödüyoruz. Bu anlamda 100 liralık otomobil için 116 lira vergi ödüyoruz. Vatandaşın karşısındaki en büyük engel bu.
Elektrikli otomobillere baktığınızda ise son iki yılda elektrikli araçlarda matrah güncellemeleri tamamen Togg’a endeksli yapılmakta.
Yani Togg zam yapacaksa matrah değerleri yükseltiliyor. Togg zam yapmayacaksa matrah değerleri sabit kalıyor.
Onun için de vatandaşın asıl ulaşabileceği yüzde 10’luk ÖTV’ye girecek araç sayısı parmakla sayılacak kadar az. Kalan araçlarsa yüzde 40 ile 60 arasında ÖTV’ye tabi.
Burada en önemli faktör artık matrah düzenlemesi yapılması gerektiği. Bu elektrikli araçlar için de gerekiyor.
‘BÜTÜN ARAÇLARA YÜZDE 80 VERGİ’
Fosil yakıtlılara baktığımızda yüzde 45’ten başlıyor. 45, 50, 60, 70, 80, 150 ve 220’ye kadar gidiyor.
Burada 45’ten 70’e kadar satılan 1 tane bile otomobil yok.
En büyük sıkıntı bunda. Bütün araçlar yüzde 80 olduğunda soru işaretleri çıkıyor karşımıza.
GIPHY App Key not set. Please check settings